History

Aan de Joan Muyskenweg 32 in Amsterdam verblijft een groep van ongeveer 40 vluchtelingen zonder verblijfsdocumenten, met name afkomstig uit Ethiopië en Eritrea. Ze zijn aangesloten bij vluchtelingencollectief ‘Wij Zijn Hier’. Het gaat om vluchtelingen die door het huidige asielbeleid tussen wal en schip zijn beland. Ze krijgen geen verblijfsdocument, maar kunnen ook niet terug naar hun eigen land. Ze zijn voor voedsel, medische zorg, onderwijs en huisvesting afhankelijk van particuliere initiatieven.

Het gebouw gaat waarschijnlijk gesloopt worden. Maar op 19 april heeft de eigenaar van Bouwmaat Amsterdam BV samen met het bestuur van stichting Noodzaak een contract getekend voor gebruik van het pand voor, voorlopig, twee jaar. Daarna is gestart met de bouw van extra ruimten van 21 en 42m2, die verhuurd gaan worden als atelier- en werkruimte.

Er wordt een vleugel van ruim 400m2 aan werkruimten gedeeld door de huurders. De andere drie vleugels worden bewoond door de vluchtelingen. Er wordt ook een collectieve activiteitenruimte van 40m2 gebouwd die voor alle huurders en vluchtelingen te gebruiken is.